Çfarë është peritoni?

Është një cipë e hollë dhe e tejdukshme e cila mbulon sipërfaqen e brendshme të zgavrave të peritonit dhe legenit si dhe të gjitha organet e brendshme që gjenden brenda tyre (mëlçisë, shpretkës, zorrës, mitrës, vezores).

Kjo cipë përbëhet nga dy shtresa: e para është e mbështjellë rreth sipërfaqes së brendshme të mureve të legenit (dhe quhet peritoni parietal) dhe e dyta është e mbështjellë rreth organeve të brendshme dhe i mban ato në pozicion në lidhje me zgavrën e peritonit (peritoni i organeve të brendshme). Hapësira e krijuar midis dy shtresave të peritonit quhet zgavra e peritonit. Kjo zgavër përmban lëng i cili shërben si lubrifikues, duke i lejuar dy shtresat që të rrëshqasin mbi njëra-tjetrën, duke lehtësuar në këtë mënyrë lëvizjen aktive apo pasive të organeve abdominale.