Kimioterapia e intraperitonit

Pasi sëmundja hiqet përmes kirurgjisë, çfarëdo që mbetet luftohet në mënyrë mikroskopike dhe intraventrikulare nëpërmjet kimioterapisë së intraperitonit, synimi kryesor i së cilës është eliminimi i ndonjë qelize të lirë të mbetur. Kjo është një mënyrë e specializuar e kimioterapisë, duke zbatuar veprimin e kombinuar të substancave farmaceutike dhe kimioterapisë e cila vepron në mënyrë selektive në zonat e interesuara. Kimioterapia e intraperitonit është provuar se është shumë efektive meqenëse ia del të depërtojë në "barrierat" që i pengojnë barnat e kimioterapisë që të veprojnë në mënyrën më të mirë të mundshme kur këto jepen në mënyrë intravenoze. Kjo teknikë ka shumë përfitime që rezultojnë nga temperatura e lartë dhe gjithashtu vendi anatomik ku kryhet operacioni.

Temperatura e lartë ofron mundësinë e luftimit të tumorit, mundëson depërtimin e disa barnave brenda qelizave dhe në të njëjtën kohë, forcon veprimin brenda tyre. Pozicioni anatomik i të gjithë procedurës (në mënyrë intraventrikulare) lejon ekspozimin e sëmundjes ndaj dozave të larta të barnave antineoplastike, duke i reduktuar në minimum efektet anësore të përgjithshme. Doza mund të jetë qindra (disa herë mijëra) herë më e madhe se ajo që përdoret kur merret në mënyrë intravenoze, meqenëse, për shkak të barrierës së peritonit, nuk përthithet në qarkullimin sistematik.

Efekti i hipertermisë në veprimin antineoplastik të barnave.

Efektiviteti i kimioterapisë është vërtetuar tashmë në trajtimin e mesoteliomës së peritonit dhe pseudomiksomës (rrallë neoplazmës), por studimet kanë treguar që është gjithashtu efektive në trajtimin terapeutik të kancerit të zorrës, kancerit të stomakut dhe kancerit të vezores. Janë duke u zhvilluar kërkime të mëtejshme që do të ndihmojnë me konkluzionet e tyre në parandalimin dhe zhvillimin e sëmundjeve të lartpërmendura.